Sotthewes

dinsdag, april 04, 2006Familienaam Sotthewes

De herkomst van de naam Sotthewes( spreek uit: Sotteewus) geeft vaak aanleiding tot allerlei speculaties. Scandinavisch? Absoluut niet, de naam is niet scandinavisch en geen voorvader gevonden, die ooit in 1 van deze landen geleefd heeft.
De naam is Schots. spreek uit "Sottjoewes. De naam is in Schotland onbekend en aldaar geen voorvader gevonden .
Engels misschien.? dubbel th? Nee hoor, naam onbekend en geen voorvader gevonden. Van 1953 tot 1960 was ik regelmatig in"Great Britan". Alleen al in 1957/58 was ik 1 jaar lang 2 dagen per week in Londen en iedereen daar stond net zo te stotteren, als in Nederland, als ze mijn naam moesten uitspreken.
Spaans? In Spanje is en was het de gewoonte dat de afstamming via de vrouwelijke lijn loopt. Kinderen krijgen dus de achternaam van de moeder. Ons oudste bekende voorvader Laurens Sottias(soldaat in het Staatse leger van de Verenigde Nederlanden) zou dan een spaanse moeder moeten hebben, die rond 1670 in St.Truiden woonde, de geboorteplaats van Laurens. Zeer onwaarschijnlijk na net 80jaar oorlog met Spanje. De naam Sottias of Sotias klinkt spaans, maar de naam komt daar weinig voor. En geen voorouder gevonden, die in Spanje geboren is.

Terug naar de naam Sotthewes: Alle genealogen zijn het er over eens dat het eerste gedeelte Sot afstamt van het woord “zot”. En dat onze voorvaderen uit Belgie komen.
Volgens de meeste historici stamt de naam af van het oud Germaans Sotto, wat”Lief, zoet, aardig” betekent.Tot de jaren 50 van de vorige eeuw was in Nederland een zot een lief, goedgelovige en aardig persoon en nog steeds noemen ze het Carnaval, het feest van zotten en dwazen!
In de Oud germaanse tijd werd de streek ten Zuiden van Lokeren (Be) bewoond door de stam van Sotte. Hier ligt ook de gemeente Zottegem, de grootste gemeente (qua oppervlakte) van België. Gem is het oudgermaanse woord voor Stam. Zottegem betekent dus “Sotte’s stam”.Als de gemeente Zottegem na 1950 gesticht zou zijn, zou de naam Zoetegem of Lievegem zijn.
Frappant is dat ene Sotteus bij zijn inschrijving als soldaat opgaf dat hij uit die streek kwam.
In de Encyclopedie van Namen”van A. Huizinga wordt de naam Sotthewes verklaard als afgeleid van Zotte Tewes, waarbij zotte staat voor lief, aardig.
Wim Hesselink kwam in een artikel in Dagblad Tubantia van 19 aug 1993 tot een ietwat andere conclusie. Ook hij is overtuigd dat” sot” betekent “zot of dwaas” en stelt dat de naam afstamt van Fastradus Southiau. Sou betekent in het frans oa. dwaas, zot, niet wijs. In 1525 was deze Fastradus pachter van een boerderij van het klooster SintTruiden en in 1539 diens zoon Paul Southiau. De pacht was toen 115 mud rogge. In 1559 komt in de archieven van het klooster de naam Bastiaan Sottea voor.
Ene Laurens Sottias, militair o.a. in Maastricht in de compagnie van luijtenant colonel Tulleken en geboren in SintTruiden, huwde te Deventer met Maria Reijnders in 1701.
Twee van zijn kinderen noemden zich Sotteen en Sottus.
In 1752 huwde in Deventer ene Lauwerens Sotteus met Jenneken Gevers. Hij was toen militair. Zijn kinderen voerden als naam Sorthebis, Zotteuwis, Sottheuwis en zie hier Sotthewes .
Als Sotthewes een oud Vlaamse naam is, zullen er veel mensen zijn met deze naam. .
Echter bij de grote volkstelling van 1947 werden in Nederland slechts 74 meerderjarige personen geregistreerd die deze achternaam droegen.
Een saillant detail moet nog vermeld worden. Zoutleeuw in België was in 1600 een garnizoensstad van het Staatse leger en de hoofdplaats van een gebied waar ook Sint Truiden onder viel. Met een beetje fantasie zou men ook kunnen zeggen dat de naam Sotthewes een verbastering is van Zoutleeuw.
Minstens 3 generaties van de familie waren militairen en het is dan ook duidelijk, dat de familie Sotthewes via het garnizoen in Zoutleeuw, het garnizoen in Maastricht in de garnizoensplaats Deventer terecht kwam.
Het is duidelijk dat de achternaam Sotthewes(Sott…..) al bestond in de 17de eeuw, terwijl de meeste Nederlanders pas in de 19de eeuw(rond 1810) een vaste achternaam kregen.
--------------------

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik wil u bedanken voor het uitgebreide verhaal achter uw familienaam.
De moeder van mijn man heet Sotthewes (uit Deventer ;-) en wij kende alleen de achergrond van "de zotte".
Dank u wel!

Greojes Désirée

11:43 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home